Steeds meer meldingen over nepagenten, maar ook meer aanhoudingen

De politie heeft dit jaar al 167 mensen aangehouden die zich voordeden als agent, om met name ouderen op te lichten. Het aantal incidenten is vooral de laatste drie maanden sterk gestegen. Tot eind augustus zijn ongeveer 3400 incidenten geregistreerd, blijkt uit politiecijfers. Ook vanuit Koudekerke en Middelburg zijn er onlangs meldingen binnen gekomen.

Steeds vaker worden mensen slachtoffer van de babbeltrucs van nepagenten, zegt de politie. Tegelijk houdt de politie steeds meer van dit soort oplichters aan. Zij doen zich met een babbeltruc voor als (wijk-)agent, om vervolgens bankpassen, contant geld en sieraden te stelen. De manier waarop nepagenten werken varieert, maar doorgaans bellen ze oudere mensen op en doen ze zich voor als wijkagent, zegt de politie. Soms gebruiken ze daarbij de naam van de echte wijkagent.

Nep-uniform

De nepagent vertelt dan dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat de daders zijn gepakt. Wel is een adresboekje of papiertje gevonden met het adres van degene die wordt gebeld. De nepagent zegt tegen het slachtoffer dat hij vreest voor nieuwe inbraken en biedt aan kostbaarheden veilig te bewaren. Gaat het slachtoffer op dit ‘aanbod’ in, dan komen er mensen aan de deur die zich met een nep-politiepas ‘legitimeren’ als recherche. Soms dragen ze iets dat lijkt op het politie-uniform.

Persoonlijke informatie

Slachtoffers hebben vaak snel door dat er iets niet klopt, maar de criminelen zetten mensen onder druk om snel te handelen, zegt een woordvoerder van de politie in een verklaring. Vaak hebben ze persoonlijke informatie over mensen, zoals namen en rekeningnummers van hun kinderen. Dat wekt vertrouwen. Deze criminelen zetten slachtoffers heel gewiekst onder druk.

Schaamte

De politie nam dit jaar al zevenhonderd aangiften over nepagenten op. Mensen schamen zich soms dat ze erin getrapt zijn, maar gelukkig melden steeds meer mensen zich bij de politie. Doe altijd aangifte, ook van pogingen tot oplichting door nepagenten, benadrukt de politie. Bewaar de telefoonnummers waarmee de nepagenten hebben gebeld en deel die met de politie. Hoe meer gegevens, hoe eerder ze kunnen worden aangehouden.