College van B en W ziet weinig in monument voor Nederlandse veteranen in Middelburg

Het college van B en W van Middelburg vindt vooralsnog niet dat er een fysiek monument voor Zeeuwse veteranen in de gemeente hoeft te komen. De Lokale Partij Middelburg had daar onlangs raadsvragen over gesteld.

Een dergelijk monument moet een monument zijn voor álle Zeeuwse veteranen, antwoordt het college van B en W. De locatie van zo’n monument is niet leidend om dat doel te bereiken. Het college vindt daarom dat een fysiek monument voor Zeeuwse veteranen niet per se in Middelburg thuis hoort. Voordat er een monument gerealiseerd kan worden moet een aantal vragen worden beantwoord, antwoordt het college. Moet er bijvoorbeeld een speciale locatie voor worden aangewezen en hoe moet die locatie er uitzien?

Perk met witte anjers

Alhoewel het college zich heel goed kan voorstellen dat er veteranen zijn die behoefte hebben aan een herdenkingsplek, ziet het college het niet als haar taak om hierin het voortouw te nemen. Het college is dus niet van plan om acties te ondernemen om een fysiek monument te realiseren. Maar het staat wel positief tegenover het eerdere idee van perk met witte anjers voor veteranen. In het kader van 80 jaar vrijheid zal dit ‘veteranenperk’, naar verwachting, in het voorjaar (vóór mei 2025) op een passende plek in Middelburg worden aangelegd. Het college wil dit met betrokken partijen afstemmen voor het eind van dit jaar. De gemeenteraad wordt hier middels een memo actieve informatie over geïnformeerd.

Nieuwdorp

Verder is het college van B en W vooralsnog niet van plan om bij te dragen aan het veteranenmonument in Nieuwdorp. Het college heeft daarvoor onvoldoende duidelijkheid over het proces, waaronder de kosten en over de te selecteren kunstenaar(s). Ook zijn er volgens het college vraagtekens over het draagvlak bij andere Zeeuwse gemeenten en Zeeuwse Veteranenorganisaties.

Foto: WFM96