Vitrite Middelburg in zwaar weer, geen volledig salaris voor personeel

Vitrite in Middelburg zit in financiƫle problemen. Dat laat vakbond CNV desgevraagd weten. In plaats van hun volledige salaris krijgen de medewerkers deze maand alleen een voorschot. De vakbond ziet de toekomst van het bedrijf somber in, omdat de financiƫle problemen het bedrijf niet aantrekkelijker maakt voor nieuwe investeerders. Bij het bedrijf werken rond de honderd mensen.

Alle medewerkers, ongeacht hun functie, hebben een zelfde bedrag uitbetaald gekregen laat Kathelijne van der Voort van CNV weten. Contracten met uitzendkrachten zijn inmiddels opgezegd. Maar het bedrijf is nog niet failliet benadrukt Van der Voort. Volgens de vakbond heeft de directie van het bedrijf alle vertrouwen dat het nog goedkomt, maar daar heeft de vakbond zelf een hard hoofd in.

Al langer zorgen

Er leven al langer zorgen onder het personeel over de toekomst van het bedrijf. CNV heeft samen met vakbond FNV een aantal ledenbijeenkomsten belegd en met de ondernemingsraad van het bedrijf gesproken. De vakbonden willen ook graag om tafel met de directie van het bedrijf, maar daar is het nog niet in geslaagd. “Een directeur is niet verplicht om met ons te praten, maar dat is in dit geval niet handig.”

De vakbonden kunnen hun leden alleen bijstaan met juridische bijstand en helpen bij een vordering om alsnog hun volledige salaris te krijgen. Hoewel de arbeidsmarkt er gunstig uit ziet voor de medewerkers stappen ze nog niet over naar ander werk. “Het zijn hele loyale medewerkers, met lange dienstverbanden”, verklaart Van der Voort.

Serie nieuwe eigenaren

De fabriek in Middelburg is gespecialiseerd in het maken van hoge precisie metalen en kunststof componenten. Het maakte in 2020 voornamelijk fittingen voor koplampen, knipperlichten, remlichten en dagrijverlichting. In 40 procent van de auto’s zat in 2020 volgens het bedrijf een onderdeel uit Middelburg. Moederbedrijf Lumileds (de voormalige eigenaar) was toen de grootste afnemer.

Het laatste decennium van het bedrijf was er een van onzekerheid en overnames. In 2013 werd de fabriek overgenomen door een dochterbedrijf van Philips en omgedoopt tot Lumileds. Twee jaar later verkocht Philips 80 procent van de aandelen aan een groep investeerders. In 2021 kwam het vervolgens in handen van een andere investeringsmaatschappij, Business Creation Investment. Met de nieuwe eigenaar keerde ook de naam Vitrite weer terug op de gevel, waarmee het sinds 1893 bekend is geworden.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Lampenfabriek Lumileds in 2016 (foto: Omroep Zeeland)